lauantai 8. elokuuta 2015

Jaokehommia ja sadonkorjuuvalmisteluja

Hunajaa tulee tänä vuonna aika kehnosti. Sattumalta vaakapesäni on kerännyt hunajaa parhaiten. Pesän kuningatar Marjukka on ollu ahkera ja muninut kovasti ahkeria työläisiä. Vaakapesä, siis vanahan Ossuuskaupan puntarin päällä oleva pesäni painaa nyt 103 kg. Ideana vaakapesällä on seurata pesän painon nousua, siis hunajan kerääntymistä. Sitten kun pesän paino kääntyy laskuun, mehiläiset syövät satoa enemmän kuin uutta kertyy ja on aika sadonkorjuulle. Toivottavasti tulevan viikon aurinkoisilla säillä vielä jokunen kilo painoa kertyisi.



Toinen sadonkorjuun valmistautuminen on myös tehty. Eli emolaatikko on siirretty alimmaiseksi ja erotettu muusta pesästä sulkuristikon avulla. Tällä järjestelyllä estetään emon muninta hunajaosastoon ja kun emo on teljettynä alalaatikkoon voidaan hunajan keruun apuna käyttää mehiläispakoja. Laitan pakolevyjen käytöstä juttua tulevissa päivityksissä.

Mitenkään iloisia ei mehiläiset ole pesälaatikoiden uudelleen järjestelyistä ja tulevatkin sen vuoksi pesän ulkopuolelle ihmettelemään.

Yhdessä pesässä oli parveilu joko tapahtunut tai juuri alkamassa. Sieltä löytyi kaikkiaan 12 kpl peitettyjä emokennoja. Vanhaa emoa en löytänyt. Saattaa olla lähtenyt parven matkassa. Tai oli vain niin hyvin piilossa ettei näkynyt. Parveilun estona tuhosin emokennot ja laitoin tyhjiä pohjukekehiä. Tätä pesää täytyy jatkossa seurata josko siellä on emoa enää ollenkaan.


Tarkisin myös tekemäni jaokkeet. Jokainen jaoke oli onnistunut ja muninta oli alkanut. Uusille kuningattarille annoin tietenkin nimet. Eli jatkossa pääsen tonkimaan Hertan, Hellevin, Hiliman, Esterin, Justiinan ja Hildan pesää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti