maanantai 23. toukokuuta 2016

Ongelmia ja lisää ongelmia

Haukiputaan tarhalla yksi pesä kärsii kohtuullisesta muurahaisongelmasta. Hetken seurasin muurahaisten touhua, tarrasivat ohi pyrkiviin mehiläisiin kiinni ja tappoivat mehiläisiä yksi kerrallaan. Pesä oli kehnossa jamassa. Mehiläisiä oli vain kahdella kakulla.


Pesässä oli kuitenkin muniva emo, joten siirsin hengissä olevat mehiläiset puhtaaseen pesälaatikkoon, johon lisäsin viereisistä pesistä neljä kakullista sikiöitä ja mehiläisiä. Pesän alle laitoin muovikelmun, joka toivonmukaan estää muurahaisten pesään pääsemistä.


Tein muurahaisille vielä oman mehiläisistä tyhjän pesän, missä on yksi kakullinen talviruokaa syötävänä. Tämän konstin pitäisi myös toimia, sillä muurahaiset valitsee aina heikoimman pesän "saaliikseen". Mikään kummonen ei tuo tilapäisjalusta ole. Jännä nähä josko saan tällä konstilla muurahaisia harhautettua.


Myös Oulunsalon yksi pesä on ongelmissa. Pesä oli menettänyt emonsa jostain ihmeen syystä. Pesästä löytyi muutama peitetty hätäkenno, joissa työläiset yrittävät uutta emoa kasvattaa. Siirsin hätäkennot "emonkasvatuslaatikkoon", jonka laitoin toisen pesän päälle lämpimään. Saapa nähdä, jos olen onnekas voin saada hätäkennoista kasvatettua kaksikin uutta emoa. Emottoman pesän jäljellä olevat mehiläiset yhdistin viereiseen pesään, jonne toivon myös lentomehiläisten osaavan suunnistaa. Mielenkiinnolla seuraan tilannetta. Koetan näpätä emojen kehityksestä kuvia myös tänne blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti