torstai 2. huhtikuuta 2015

Ai että mikäkö sulkuristikko?


Sulkuristikko on tämmönen:



Se toimii eräänlaisena siivilänä jolla "paksumpiperseisen" Kuningattaren eli emon liikkumista eri pesäosastojen välillä voidaan ohjailla. Eli työmehiläset mahtuu liikkumaan ristikon raoista ja kuningatar ei niistä sovi. Ei niistä raoista mahdu laiskanpulskeat kuhnuritkaat, siksi sulkuristikon puisessa kehässä oikealla on rako josta kuhnurit sopii,mutta edelleenkään ei kuningatar.

Sulkuristikko on käyttökelpoinen ainakin seuraavissa hoitotoimissa.
  1.  Loppukesästä voidaan muninta hunajakakuille estää
  2. Pesiä yhdistettäessä, kun "heikko" pesä yritetään pelastaa  yhdistämällä se vahvempaan pesään voidaan ristikolla ohjata kahden kuningattaren pysyminen eri osastoissa => tällöin ei välttämättä toista, "ylimääräistä" kuningatarta surmata muiden mehiläisten toimesta.
  3. Parveilun estäminen, Kun kuningatar "lukitaan" ylimpään pesäosastoon sulkuristikkoa käyttäen, niin sillä estetään mehiläisyhdyskunnan luontainen lisääntyminen parveilemalla. Minneppä se parvi pesästä lähtee vanhan kuningattaren kanssa, kun toinen raukka on kaltereiden takana. Aidataanhan niitä lehemiäkin, että eikait tämä kauhian juluma teko ole?! Kirjallisuuden mukaan sulkuristikko ei kuitenkaan ole 100 % suojaus parveilun estoon. Ne kun kuulemma työmehiläiset osaavat valmistella kuningattaren parveilua varten hieromalla tämän pullean persauksen solakammaksi ja rajoittavat ruuan saantia jo siitäkin syystä että kuningatar solakoituisi lentokuntoon. Tällöin se saattaapi sopia livahtamaan tuosta kuhnureiden portista pihalle ja niin on parvi päässyt karkuun :o(
  4. Ristikkoa voi talvisaikaan käyttää hiiriverkkona. Kun se asetetaan pesäosaston ja pohjan väliin ei hiiret pääse käsiksi hunajaan ja mehiläisiin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti