torstai 2. huhtikuuta 2015

Kuusamon tarha pääsiäisenä 2015

 
 
Lapissa kaikki kukkii nopeasti, maa ruohot ohra vaivaiskoivutkin. Siit usein miettinyt oon raskahasti, kun katson pesään lumeen vajonneen...
 
Liekö ehtivät nämä Madeleinen ja Victorian yhdyskunnat kehittyä työkuntoon ensikesän kukkasille. Kirjallisuuden mukaan työmehiläisen kehittyminen muninnasta täysikasvuiseksi mehiläiseksi kestää 21 vuorokautta. Sen jälkeen mehiläinen tekee jonkin viikon sisähommia, putsaa pesää ja ruokkii toukkia, ennen kuin lähtee meden keruuseen. Meden keruu aika kestää karkeasti ajateltuna 6 viikkoa juhannuksesta. Joten kyllähän tässä vielä ehtii. 
 

Ei oo puhdistuslentoa vielä tehneet. Joten empä viitti mennä lapion kanssa tonne kolistelemaan etteivät hätäänny ja pesiinsä pasko. Tuhkaa hangelle ja pesien päälle kylvin, joskopa se aurinko sitten vähän auttaisi. Ruokavarastot toki olisi hyvä tarkistaa ja pesät punnita, mutta millä iliveellä nuot tuolla puntaroit pesiä kolistelematta. Olisihan sekin tosiaan toimenpide kun hangella maatessa alaspäin mehiläispesiin kurottelisi :o)
Kovin on erilaiset olosuhteet Koillismaalla Oulunsaloon verrattuna.
Tässä se Pohjolantummanmehiläisen arktinen kestävyys tulee testattua. Vaikka Ranuan eläinpuiston karhut on heränneet ja nälkäisten "haukottelevien" karhujen vieraillun todennäköisyys tarhalla on lähiviikkoina suurin, niin ei tuota kovaksi tiivistynyttä lunta kyllä lapio ite erkkikään pois noiden karhuaidan lankojen ympäriltä.

Jos kuka ihmettelee kattorakennetta, niin siinä on muovikalvo, 50mm uretaanilevy (hyvä lämpöeristys ylöspäin) ja sitten ihan vaan painona on vanhempaa kalustoa oleva peltikatto. Jonka päällä on vielä kiven murikka jonka päällä on vielä n. 80 cm lunta.
Näillä pesillä kokeilin ekaa kertaa sulkuristikon käyttämistä hiiriesteenä. Eli sulkuristikko on pohjan ja pesän välissä. Pohjana mulla on molemmista päistä avonainen 28 mm korokerimalla oleva puu pohja. Periaatteessa hiiret voi "biologisin" menetelmin putsata kuolleet mehiläiset sukuristikon ja pohjan välistä pois. Olisipa joskus niistäkin jotain hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti