sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Kiirettä pittää mehiläistarhaajalla

Viimeviikolla oli monenlaista puuhaa. PohMe peruskursilaisille järjestin toisen tarhakäynnin.
Katsottiin mm. mitä emonkasvatuslaatikossa tapahtuu. Emo oli kuoriutunut. Tuo aukinainen kenno tossa kuvan keskellä. Emoa ei näkynyt, eikä muninta vielä ollut alkanut, ootellaanpa häälentoa seuraavana.


Sitten tämä "linjan" tarha. Tää paisuu kuin pullataikina. Tarkoitus oli etsiä pesistä emot ja teljetä ne sulkuristikolla yhden laatikon tilaan ja rajata tila niin että saataisiin munintakatko. Munintakatkon tarkoitus on se, että kun nyt on kaikki tämän satokauden keruumehiläiset munittu, niin kun uusia mehiläisiä ei hetkeen isommin syntyisi jäisi mehiläisille aikaa kerätä maksimaalinen sato jota toisaalta ei uudet toukat olisi syömässä.
 Nooh toisin kävi. Yhden emon löysin, se on tässä kuvan vasemmalta ensimmäisen pesän alalaatikossa sulkuristikolla eristettynä. Yhdestä pesästä oli lähdössä parvi ja piti tehdä lentomehiläisten harhautus. Se oli tällä tarhalla jo toinen, kaikkiaan harhautuksia on tälle kesälle ollut jo viisi! Harhautettujen lentomehiläisten pesät ovat nuo kaksi seuraavaa, yhden laatikon kokoiset. Pesät joista emoja en löytänyt jaoin sulkuristikolla kahteen osaan. Seuraavalla kerralla muninnasta näkee, kummalla puoliskolla emo on ja uudella ristikolla saadaan sitten puolikas taas jaettua ja kyllä se lopulta saadaan emo yhteen tiettyyn laatikkoon. Se vaan meleko vaikia on löytää yksi tietty mehiläinen 50 000 - 80 000 mehiläisen seasta, vaikka sillä kuningattarella vähän paksumpi perse onkin. Tarhalla on kertynyt hunajaa ajankohtaan nähden varsin mukavasti.

Kurkkasin aiemmalla kerralla lentomehiläistenharhautuksessa tekemääni jaoketta. Olivat parvikennon lisäksi tehneet vielä runsaasti hätäkennoja. Tässä kuvassa näkyy neljä hätäkennoa päällekkäin. Eli parvikenno ja hätäkenno on kumpikin sellaisia erityislaatuisia isoja kennoja mistä mehiläiset kasvattavat uuden kuningattaren. Parvikennon tarkoitus on kasvattaa pesään uusi kuningatar kun pesästä lähtee vanha kuningatar parven matkassa. Hätäkennot rakennetaan yleensä silloin jos pesän kuningatar on kuollu tai muuten hävinny pesästä. Siis emon feromonin haju häipyy pesästä. Oli niin komeita nämä hätäkennotkin, että en alkanut niitä listimään. Hoitakoot luonto valintansa siitä kuka emoista pesään jää.

Puntaripesän paino kasvaa mukavasti. Vajaassa parissa viikossa on painoa kertynyt 10 kg. Osa painosta lienee hunajaa :o)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti