keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Pölytyspalvelua

Aika jännä, missään en oo mainostanut, mutta otettiin yhteyttä ja kysyttiin pölytyspalvelumahdollisuudesta. Eräs kuminan viljeliä tuskaili luonnon pölyttäjien puutetta. 
 
Entisenä palomiehenä kun on tottunu jeesaileen hädässä olevia, niin mää tälläsin kiesit Red neck autoni perrään ja rupesin haalimaan kaikki pölytyskelpoiset yhdyskuntani Haukiputtaan, Oulun ja Paavolan raiteilta völijyyn ja körryyttelin arviolta puolen miljoonan mehiläisen kanssa kauas Kestilää. Auton lava oli niin täynnä pesiä kuin vaan sopi ja kärrysä vielä keko jalustoja hunajalaatikoita ja muuta tykötarpeita. Yö meni ja hiki tuli. 
 
Vaan kylläpä siinä mehiläisellä saattaa olla hämmästyksen suu kummastuksen ymmyrkäisenä kun pesästä tulee ulos ja edessä on 13 hehtaaria ihan vaan pelekkää kuminan kukkaa.

Alla on vähän faktaa kuminasta, kopioitu julkiselta Suomen mehiläishoitajaliiton sivulta. Kumina on keskinkertainen hunajakasvi. Mielenkiinnolla odotan josko jonkinlaisen tilkan kumina hunajaa keräävät pölytyksen sivutuotteena.

Kumina

  • Mesikasvi: 2
  • Siitepölykasvi: 1
  • Kukkimisaika: kesäkuu
Kumina ei tuota satoa ensimmäisenä vuonna, mikä on huomioitava kuminan pölytyspalvelua suunnitellessa.
Pölytyksen vaikutusta kuminan satoon on tutkittu Suomen oloissa. Hyönteispölytyksen on havaittu jopa tuplaavaan kuminasadon verrattuna hyönteisiltä kokonaan suljettuihin alueisiin. Runsas pölytys myös vähentää kuminan siemensadon varisemista. Kuminan vuosittainen sato vaihtelee todella paljon, ja pölytyksellä voisikin tasata vaihtelua.
Kumina ei houkuttele mehiläisiä kovin paljoa. Pölytystä suunnitellessa tuleekin huomioida, että pesiä on laitettava riittävästi/pölytettävä ala.
Suomi on maailman suurin kuminan viejämaa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti