sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kurssi

Sitten se kurssi alkoi....
Kurssi järjestettiin PohMe:n toimesta http://www.uaz.fi/pohme/
Kursssilla oli ukkoa ja akkaa mopoikäsestä eläkeläisiin. Pian kävikin selväksi, ette mehiläisten tarhaaminen sopii lähes kaikille.
Kurssin teoriatunneilla selkisi monia perusasioita....
Mehiläisiä löytyy tasan kolomea sorttia;
1. Kuningatar, sukupuoli on luonnollisesti naaras,  munii koko elämänsä, eli muutamia vuosia
2. Työmehiläinen, naaras, tekee kaikki hommat ja kerää hunajan
3. Kuhnuri, uros, ei tee mitään muuta kuin notkuu pesässä, mässyttelee hunajaa ja vartoilee josko pääsisi hedelmöittämään jonkin uuden kuningattaren, jonka jälkeen välittömästi kuolee. Kuhnuria kutsutaan myös lentäväksi kromosomiksi.

Yksittäinen mehiläinen ei ole mitään, mutta yhdyskuntana muodostavat nerokkaan kokonaisuuden.

Sitte pesistä oppi kaikenlaista. On sikiökakkua, munaa, peittosikiötä, siitepölykakkua, pergaa, hunajakakkua, sulkuristikkoa, kehiä, vahapohjukkeita, kuhnurikehiä, pakolevyä, pohjaa, kantta, punkkilevyä, verkkopohjaa ja läpihengittävää rakennetta jne. jne.

Ja mehiläiset pelotti niin perhanasti. Kuvittelin, että kimppuunhan ne hyökkää heti kuin vaan tilaisuus tulee. Mehiläismyrkkykään ei kuulemma ole sen myrkyllisempää kuin 270 kertaa myrkyllisempää kuin kyykäärmeellä. No myrkkyä kuulemma on niin vähän että ei syytä huoleen... jos et satu olemaan myrkylle allerginen. Sen tiesi vasta eka pistoksen jälkeen. Onneksi en ole allerginen ja harrastus voi jatkua :o).

Kylläpä se kurssin edetessä kuitenki homma kuin homma selvisi ja mukavia käytännön harjoituksia kurssilla oli myös.

Näissä kuvissa "tongitaan" pesiä jossain päin Oulua. Ja kuten T-paita päällä huseeraavasta kouluttajasta näkee, niin ei ne mehiläiset sitten lopulta niin hirveän verenhimoisia olekkaan :o).



Siinä ihmetellään kuhnurikehää.

Näinkin huonokuntoinen pesä tuli keväällä vastaan, ilmanvaihto ollu hiukan heikkoa.

Sitten kun kurssi oli edennyt siihen pisteeseen että pää oli enemmänkin täynnä avoimia kysymyksiä, niin kurssi loppui. Ei muuta kuin pesiä hommaamaan ja tarhaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti