sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Talavi 2014

"Madeleinen" ja "Victorian" pesät tarkistettu => OK.


Tuli touhuttua ne pari pesää kuningattarineen Ruotsista. Luonnollisest ristin kuningattaret "Madeleineksi" ja "Victoriaksi" kuikas muutenkaan.
Ovat rodultaan pohjolantummia mehiläisiä. Laji on erittäin uhanalainen Pohjoismaissa.
http://www.nordgen.org/index.php/fin/content/view/full/2029/
Pesissä näytti kaikki olevan ok, sisällä kävi tasainen surina kun lämpimikseen koettavat väristä. Karhuaitakin oli säilynyt ehjänä vaikka sähköt otin pois karhujen mentyä yöpuulle. Porot ei onneksi olleet sitä rikkoneet. Vielä on monta uhkaa ennen ensikesää; hiiret, talitintit, heräävät nälkäiset karhut ja myöhäisestä kanervahunajasta mahdollisesti tuleva ripuli.

Oon tässä opiskellut mehiläisen biologiaa ja muutenki joutessani viherpiipertänyt. Eilen satuin just lukemaan nuoren kuningattaren häälennoista ja se tuntu olevan koko yhdyskunnan yhteinen homma. Hirveässä hyyhelössä ovat kuningatarta häälennolle matkaaan saattelemassa ja kuhnurit, nuot lentävät kromosomit, seuraavat pyrstötähdenpyrstön lailla kiimaista naarasta. Rajua touhua, parittelevat useiden urosten kanssa ilmassa ja paritelleen kuningattaren kuulemma tunnistaa siitä että sillä roikkuu parittelun jälkeen parittelukumppanin sukupuolielimet persuksissa, työläiset sitte pesässä ne irti vääntelevät ja eikun munimaan.
Onnistuin viime kesänä kaksi uutta yhdyskuntaa/ kuningatarta kasvattamaan tällaisin perinteisin lisääntymismenetelmin. Kuningattaret "Anelma" ja "Unelma" alkoivat hienosti munimaan. Muut kuningattaret onkin sitte ostettu kuningattarenkasvattajilta ja ovat tulleet valmiiksi siemennettyinä seuramehiläisten kera kirjekuoressa suoraan postilaatikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti