sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Syyskesän 2014 tunnelmia

Kesällä 2014 kävi sellanen kuhina leikkimökin takana, että hunajaakin ihan kelevollisesti tuli.




Etenkin tuo kuvassa näkyvä oikeanpuoleinen pesä jossa muni "Inkeri" niminen kuningatar arviolta 1500 - 3000 munaa päivässä, tuotti hunajaa niin perhanasti. Loppu kesästä joutui tikkailla kapuamaan hoitohommissa. Enimmillään pesässä oli seitsemän laatikkoa! Mietin jo harusvaijereiden laittamista. Olivat vaan saakelin äkäsiä pörriäisiä että nuppi oli puolikesää pistoksista turvoksissa (ja ainahan mulla muutenkin iso ja paksu pää on ollu). Mehiläispistot on kuulemma hyväksi reumalle, joten siitä ei enää ole hetikään pelkoa. Satokauden jälkeen valitettavasti jouduin äkäisiä jälkeläisiä munivan "Inkerin" pakastamaan ja laittamaan uuden "Maria" emon. Joskopa "Marian" jälkeläiset olisi säyseämpiä? No sen aika näyttää.

Hunajan tuoteselostetta mietin, sielä on seassa naapurin voikukkaa, viinimarjaa sekä mustaa että punasta, karviaismarjaa, omenaa, vattua, horsmaa, mesi-angervoa, kärräporraa, mesimarjaa, maksaruohoa, apilaa (punasta ja valakosta) ja paukkupalsamia ja jotaki tuntemattomampaakin kukkaa. Ai niin ja äitienpäiväruusua. Eli koko kesän kukkaloisto kätevästi yhdessä purkissa.
Hunajahan on ihme ainetta, suosittelevat jopa lapsille yskänlääkkeeksi, siedättää siitepölyallergioita ja ainakin tummaan Negrita rommiin ku laittaa kuumaa vettä ja sopevasti hunajaa, niin kylläpä kelepaa.

Tässä oon myös koekeitoksia teheny mehiläisvahasta, semmosta tököttiä kehitelly että saa käsiteltyä kalvotakit ja kengät vesitiiviiksi.
Ens kesänä meinaan perehtyä siitepölyn keräämiseen. Siihen pesän aukolle laitetaan pikkiriikkiset harjat mistä mehiläisen läpi mennessä siitepölypallerot tippuu rasiaan. Siitepöly on kuulemma tujua tavaraa, siinon yksinkertaisesti vaan kaikki. Laittavat astronauteillekkin avaruuteen evvääksi kun on kevyttä kamaa ja sisältää sen mitä ihminen ravinnolta tarvitsee.

Pari Italiaanoa vedenhakumatkalla


Hulluuttani laajensin mehiläistarhaa nyt senverran että ensi kesänä mennenee miljoonan mehiläisen raja rikki. Ai niin ja Kuusamoon laajensin myös. KUUSAMOSSA PITÄÄ OLLA 100%  PUNKKIVAPAITA MEHILÄISIÄ, kun on viimeisiä alueita Suomessa minne varroapunkki ei ole tiettävästi vielä levinnyt. Oikeen Ruohtista semmosia tilasin, sukupuuttoon kuolemassa olevia pohjolantummia mehiläisiä. EU suojelukohde kuten kyyttölehmätkin. Jos mehiläisen keinosiemennyksen opettelisi, niin harvinaista mehiläiskantaa saisi siellä Kuusamon korvessa pidettyä hengissä. EU apurahoja jos vielä jotenkin saisi?
Ei siinä Kuusamon tarhassa kyllä mitään järkeä ollu. Jostain 1500 km päästä keskiruottista Honda CR-V:llä tulivat. Kaksi pesää laitoin, että jos toinen sattuu kuolemaan. Toisessa kuningattarena on "Madeleine" ja toisessa "Victoria". Maksoivatkin niin saakelisti ja todennäköisesti paleltuvat talvella hengiltä ja myös karhuja nyt saa kytätä että eivät niitä syö. Tehokkaimman markkinoilta löytyvän 8500 voltin hevosille tarkkoitetun paimenpojan sinne karhuille tälläsin.
En oo uskaltanu aitaan kusasta vaikka mielessä on käyny. Ärtsyltä paimen kuitenkin vaikuttaa kun se iskee sinistä kipinää langan ja aitatolpan välissä :o).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti